logo
logo

Dagstur til bygden Saqqaq

  • Få indblik i 4500 års kulturhistorie

    Dagstur til bygden Saqqaq

Dagstur til bygden Saqqaq

Inkl. frokost og kaffemik

Vi tager på en kulturhistorisk tur til et område, der giver indblik i både bygdeliv, samfundsudvikling og smuk natur. Bygden Saqqaq ("Solsiden”) ligger ca. 100 km nord for Ilulissat på sydsiden af Nuussuaq-halvøen, ud mod det 20 km brede stræde mellem Diskoøen og halvøen Nuussuaq.

Bygden blev grundlagt i 1755, men dens historie rækker tusinder år tilbage i tiden. Det var her arkæologer fandt de første redskaber fra Saqqaq-kulturen. Bygden har da også givet navn til den kultur, som har beboet Grønland i den længste ubrudte periode fra 2500 – f.Kr. til 800 f. Kr. Det lykkedes Saqqaq-folket at tilpasse sig området og overleve ved at fange og fiske dyr.

Vi går i land i bygden for at se og høre om de mange historiske steder. Vi oplever dagliglivet og taler med lokale fiskere og fangere, som både kan fortælle om dagliglivet i bygden, fiskeri efter hellefisk og de historier, der knytter sig til området. I inviteres til kaffemik, som er en særlig grønlandsk tradition, hvor familier åbner deres hjem, når der er noget at fejre.

På vejen til og fra Saqqaq sejler vi forbi den tidligere bygd Ritenbenk, som ikke har været beboet siden 1960.

Til frokost nyder vi medbragt mad fra Hotel Arctic’s anerkendte køkken.

Varighed ca. 6-8 timer

Book en tur - dagstur til bygden Saqqaq

Brug pilene til at browse gennem månederne.
De grønne felter markerer, at det er muligt at booke en tur.

Pris: 2.675,00 DKK / person

Der skal være minimum 8 deltagere, for at turen kan gennemføres.

Mødested: Tourist ponton på nordsiden af havnen – ved Halibut Greenland. Vi mødes 10 minutter før afgang.

Husk at medbringe varmt overtøj, der kan være koldt på vandet, uanset solens stråler. Husk solcreme, solbriller og fotoapparat.

Forhør om andre spændende ture:

Ilimanaq
Sejlturen til Ilimanaq varer en god times tid.  I den lille bygd er der sket meget de seneste år. Flere af de gamle kolonihuse er nænsomt renoveret, og gastronomi i særklasse er rykket til øen med Restaurant KOKS, som har ikke mindre end to Michelinstjerner.  Bygden har 90 indbyggere og giver et godt indblik i 1700-tallets kolonitid og fangerkultur. På turen retur sidder vi igen på første parket til de store isfjelde, når vi passerer udmundingen af Isfjorden.

Qasigiannguit
Vi sætter kursen mod syd til Qasigiannguit i den sydøstlige del af Diskobugten. Byen er farverig med et grønt bagland af fjelde, dale og tundra, og her findes Grønlands ældste træhus fra 1734. Om sommeren kan temperaturen nå op på 27 grader, og det nyder en del planter godt af. Om efteråret myldrer det med blåbær, tyttebær og sortebær plus et par hundrede andre plantearter. På sejlturen hjem er der gode chancer for at spotte hvaler, for netop her elsker de at boltre sig.

Oqaatsut (Rodebay)
Kaffemik og lyngstegt sælkød. Lyder det fristende? Så tag med på sejlturen til Oqaatsut – Ilulissats mindste bygd med bare 30 mennesker. Vi går i land, får en rundvisning og en herlig frokost inden turen retur til Ilulissat.

Uummannaq
Uummannaq - måske Nordgrønlands smukkeste by med sine mange kulørte huse spredt ud over det kuperede terræn - ligger på en 12 kvadratkilometer stor ø for foden af det 1.175 meter høje hjerteformede fjeld. Her oplever vi hele Grønland på et sted: Midnatssol, hunde og slæder, is, hvaler, fuglefjelde og en venlig befolkning. Vi besøger byen med den smukke kirke, tager på tur til en nedlagt boplads, ser nærmere på en af områdets ni gletjerere, kommer tæt på de stejle klippesider med masser af fugle. Er vi heldige møder vi også julemanden. Under alle omstændigheder går turen forbi hans hytte.  Tæt ved Uummannaq ligger en gammel vinterboplads Qilakitsoq, hvor man i 1972 fandt mumierne af seks voksne og to børn - det ældste kendte fund af velbevarede mennesker og dragter i hele den arktiske kulturkreds.

Upernavik
Upernavik er Grønlands næstnordligste by: 72 grader nord, narhvaler, hvidhvaler, isbjørne, verdens største fuglefjeld og sommer med sol døgnet rundt. Hele 100 øer findes i omegnen af Upernavik, og har vi god tid, er det værd at prøve at en tur i kajak i det spejlblanke vand. Ingen grønlandsk by uden museum – således heller ikke Upernavik, der har verdens nordligste frilandsmuseum. Narhvaler, hvidhvaler, sæler og isbjørne er fangernes bytte i Upernavik.

Qaanaaq
Qaanaaq ved Thule er Grønlands nordligste by og herfra er der kun 30 km til Canada. Den ligner ingen andre grønlandske byer, som den ligger der og skråner fladt ned mod havet. Her er snorlige veje, hvor de små huse ligger på række. Her kommer vi helt tæt på den grønlandske inuitkultur.  Længere mod nord ligger bygden Siorapaluk - en af verdens nordligste bosættelser. Oplev søkonger i milliontal - området er kendt for sine fuglefjelde.